unia europejska

Szukaj
Close this search box.


Szukaj
Close this search box.
Dwa plastikowe pojemniki szynki gotowe do spożycia.
czerwone i granatowe figury geometryczne
czerwone i granatowe figury geometryczne

Bariera UV w opakowaniach dla branży mięsnej

Mioglobina, metmioglobina, bariera UV w folii koekstrudowanej – dlaczego warto znać te pojęcia?

Widok szarzejących wędlin na sklepowej półce nie tylko zmniejsza apetyt, ale przede wszystkim – budzi wątpliwości co do świeżości i jakości produktu. Kluczem do rozwiązania tego problemu jest zrozumienie, jak światło UV wpływa na mięso, przekształcając mioglobinę i powodując niepożądane zmiany w jego kolorze.

Mioglobina jest białkiem zawierającym żelazo odpowiedzialne za czerwoną barwę mięsa. W normalnych warunkach żelazo w mioglobinie znajduje się w niższym stanie utlenienia. Gdy mięso jest narażone na tlen lub na szczególne warunki, takie jak światło czy ciepło, żelazo może być utlenione do wyższego stanu. Mioglobina zmienia się wówczas w metmioglobinę, która ma nieapetyczny brunatny lub szary kolor. To naturalny proces, który może być jednak znacząco spowolniony dzięki innowacyjnym rozwiązaniom w produkcji opakowań.

Co przyspiesza proces szarzenia mięs i wędlin?

  • Światło, zwłaszcza UV (w lodówkach sklepowych, ladach rzeźniczych)
  • Wysoka temperatura
  • Obecność tlenu
  • Obecność mikroorganizmów

 

Jak możesz minimalizować szarzenie mięsa powodowane światłem UV?

  • ciemny nadruk blokuje światło UV (lepiej niż jasny nadruk). Ciemne kolory pochłaniają więcej światła niż jasne, zmniejszając tym samym ilość światła przenikającego przez opakowanie.
  • metaliza, aluminium
  • barwienie folii
  • grubość folii: grubsza folia może lepiej chronić przed UV, nawet jeśli nadruk nie jest zaprojektowany specjalnie do blokowania UV.
  • BARIERA UV – dodawana do folii na etapie jej produkcji. Pozwala to na stworzenie opakowania bez nadruku, z folii w zredukowanej grubości. Jest to rewelacyjne rozwiązanie, jeśli oprócz ochrony produktu przed światłem UV jesteś zainteresowany/a jak najbardziej zrównoważonym (pod kątem dbałości o środowisko naturalne) opakowaniem – w przypadku użycia bariery UV możesz ograniczyć ilość i kolor nadruku (nawet do zera!), a także skutecznie zminimalizować grubość folii.

 

Nasze folie z barierą UV są idealnym rozwiązaniem dla szerokiego zakresu aplikacji – od maszyn typu traysealer, przez pakowanie próżniowe, aż po systemy MAP. Te innowacyjne folie nie tylko przedłużają świeżość i zachowują atrakcyjny wygląd produktów mięsnych, ale także otwierają nowe możliwości dla producentów w zakresie projektowania opakowań.

 

Folie i laminaty z barierą UV:

  • Folie i laminaty do maszyn termoformujących z możliwością nadruku (dowiedz się więcej TUTAJ)
  • Folie i laminaty do maszyn typu flowpack ExtraPAK (dowiedz się więcej TUTAJ)
  • Górne folie i laminaty do maszyn typu traysealer ExtraPAK (dowiedz się więcej TUTAJ)
  • Folia do termoformowania, pakowania próżniowego i w systemia MAP GlossPAK i GlossPAK Slim (dowiedz się więcej TUTAJ)

 

W PAKu rozumiemy znaczenie ochrony przed światłem UV i jesteśmy dumni, że możemy dostarczać rozwiązania, które realnie wpływają na jakość przechowywanych produktów.

Galeria

Pozostałe newsy newsy

Targi Anuga FoodTec

Zespół PAKu zameldował się właśnie na Anuga FoodTec w Kolonii. To targi niezwykle inspirujące i po brzegi wypełnione innowacjami z branży – tym bardziej jesteśmy

Więcej

Masz pytania?

O wydarzenia z życia firmy i informacje związane z marketingiem, bieżącymi wydarzeniami i współpracami w zakresie CSR i reklam zapytaj naszą Kierowniczkę Działu Marketingu i PR, Katarzynę Dybowską.

Kobieta z kręconymi włosami i okularami stojąca na białym tle.

Skontaktuj się  z nami