Oferta
Osłonki barierowe produkujemy i drukujemy od 33 lat. Przez dekady zdobywaliśmy wiedzę i doświadczenie, dzięki któremu sprawnie dostarczamy naszym Klientom: osłonki poliamidowe, osłonki z nadrukiem, osłonki kolagenowe, osłonki białkowe, osłonki fibrusowe i osłonki celulozowe.
Wyspecjalizowaliśmy się również w produkcji osłonek do sterylizacji, które świetnie sprawdzają się m.in. w branży pet food.
Wybierz produkt i sprawdź, co możemy dla Ciebie zrobić
Osłonki
Osłonki
Osłonki produkujemy, drukujemy i konfekcjonujemy od ponad 30 lat. Jesteśmy specjalistami w odpowiednim doborze osłonki do produktu, dostosowaniu kalibru, typu osłonki i nadruku w technologii flexo.
Produkujemy osłonki barierowe, osłonki do sterylizacji, osłonki do form oraz osłonki z easy peel.
Zastosowanie
W zależności od typu produktu pakowanego w osłonkę wyróżniamy:
- Osłonki do żywności dla zwierząt
- Osłonki do kiełbas
- Osłonki do zup
- Osłonki do serów
- Osłonki do pasztetowej, osłonki do salcesonów
Typy osłonek dostępne w PAKu
Osłonki barierowe, wielowarstwowe SuperPAK
Osłonki termokurczliwe, dwuosiowo orientowane.
Celem pakowania produktów w osłonki barierowe jest zachowanie na dłużej ich świeżości i aromatu, zachowanie wagi oraz atrakcyjnego wyglądu pakowanego produktu przez cały okres jego przydatności do spożycia.
Osłonki barierowe SuperPAK idealnie sprawdzają się do pakowania:
- wędlin parzonych: mielonki, mortadele, wyroby blokowe, szynki, wyroby szynko podobne,
- wędlin surowych: metki, farsz klopsowy, mięso mielone,
- wędlin podrobowych (niewędzonych): pasztetowe, wątrobianki, salcesony,
- wyrobów garmażeryjnych: flaki wołowe i wieprzowe, studzieniny, zupy,
- serków topionych, twarogów.
Osłonki produkowane są w pełnej gamie kolorystycznej, w postaci: gładkiej, na roli lub marszczonej, z nadrukiem najwyższej jakości, w technologii UV do 8 kolorów.
Osłonki Białkowe
Osłonki białkowe, niejadalne, oferowane w pełnej gamie kolorów. Polecamy do pakowania wędzonych wyrobów wędliniarskich takich jak:
- wędliny grubo, średnio i drobno rozdrobnione: krakowska sucha, żywiecka, piwna, szynkowa, krakowska parzona, tatrzańska, rawska, mortadela,
- wędliny surowe, np. metka łososiowa.
Oferowane w postaci gładkiej, na roli lub marszczonej, zadrukowane wielobarwnym nadrukiem.
Możliwa jest dodatkowa impregnacja wewnętrzna osłonek białkowych pozwalająca na łatwe zdejmowanie osłonki z wyrobu gotowego. Osłonki z impregnacją polecamy do wyrobów wędliniarskich wędzonych i parzonych oraz do kiełbas przeznaczonych do plasterkowania.
Osłonki Celulozowe
Wyroby w osłonkach celulozowych wyróżniają się sbardzo efektownym wyglądem z wysokim połyskiem i naturalnym kolorem produktu. W średnim i dużym zakresie kalibrów tej grupy osłonek występują dwie wersje: cylindryczna i owalna.
Osłonki celulozowe polecane są do pakowania wędlin surowych, wędzonych i parzonych (szynki, balerony, mortadele).
Konfekcjonowanie osłonek
Marszczenie osłonek to ostatni krok ich przetwarzania. Wszystkie typy osłonek stosowanych w przemyśle mięsnym są oferowane w postaci marszczonej. Na życzenie klientów dostosowuje się długość odcinków do indywidualnych potrzeb odbiorcy. Standardowe długości to: 25 – 40 metrów bieżących.
Nadruki na osłonkach sztucznych do wędlin metodą UV to przebój ostatnich lat i bezsporna rewolucja w dziedzinie nadruków na osłonkach poliamidowych. Jakość uzyskiwanych nadruków jest bardzo wysoka.
Nadruki na osłonkach techniką tradycyjną to od wielu lat stosowana metoda wykonywania nadruków na osłonkach: poliamidowych, celulozowych, białkowych i fibrusowych. W różnych konfiguracjach kolorów na maszynach drukarskich, można uzyskać bardzo ciekawe i niezwykle efektowne rozwiązania graficzne współczesnych nadruków na osłonkach. Druk synchroniczny, czyli dwustronny, stwarza możliwość równomiernego rozłożenia elementów grafiki na obydwóch stronach osłonki. Nadruki do ośmiu kolorów w wystarczający sposób spełniają swoją rolę w tej dziedzinie.
Perforowanie osłonek jest operacją często stosowaną w branży osłonek fibrusowych łatwo zdejmowalnych o dużych kalibrach.
Wiankowanie to proces produkcyjny, za pomocą którego uzyskujemy kształt osłonki podobny do wyrobów produkowanych w jelitach naturalnych. Specjalna obróbka kształtowania pozwala osłonce zachować wygląd jelita naturalnego i nadać wędlinom swojski, apetyczny wygląd w kształcie wianka. Poza tym osłonki wiankowe są wytrzymałe podczas napełniania i klipsowania, gwarantują sprawny i efektywny przebieg procesu technologicznego. Obróbce wiankowania poddawane są osłonki barierowe. Osłonki wiankowe są dedykowane jest dla wyrobów takich jak np.: pasztetowe, wątrobianki, metki, salcesony.
Profilowanie to proces polegający na upodobnieniu osłonki do jelita prostego wieprzowego. Jesteśmy jedyną firmą w Polsce wykonującą tego rodzaju „uszlachetnienie” osłonki
Właściwości: osłonki barierowe
Osłonki wielowarstwowe
Osłonki idealnie odwzorowujące kształt
Osłonki z wysoką barierą na tlen i parę wodną
Osłonki ze znakomitą elastycznością
Osłonki z bardzo dobrymi właściwościami mechanicznymi
Szeroka gama kolorów osłonek
Osłonki z nadrukiem do 8 kolorów
Zakres kalibrów: 30mm – 145mm
Osłonki barierowe SuperPAK ST – Osłonki do sterylizacji
Osłonki do sterylizacji to odpowiednie rozwiązanie do żywności dla zwierząt – mokrej karmy. Osłonka SuperPAK ST posiada szczególne parametey wytrzymałości na wysokie temperatury, które pozwalają na przedłużenie terminu przydatności do spożycia w drodze obróbki termicznej za pomocą sterylizacji.
Osłonki te oferowane są z zastosowaniem nadruków UV flexo do 10 kolorów.
O osłonkach do sterylizacji podczas PET FOOD TECH opowiadał nasz Opiekun Klienta. Sprawdź TUTAJ.
Osłonki Jadalne Kolagenowe
Osłonki jadalne produkowane są w kolorach: bezbarwnym, żółtym, karmelowym i dymnym. Występują wyłącznie w postaci marszczonej, zapakowane w hermetycznych opakowaniach. Oferowane są w postaci prostej lub wiankowej. Polecane są do pakowania cienkich kiełbas surowych, parzonych i wędzonych takich jak: parówki, kabanosy, frankfurterki itp.
Osłonki Fibrusowe
Osłonki fibrusowe wyprodukowane są z celulozy wzmocnionej włóknami konopnymi, które podwyższają ich wytrzymałość mechaniczną. Bardzo efektowny wygląd i stabilność formy lokują te osłonki w strefie opakowań wędliniarskich o najwyższej jakości i specjalistycznym zastosowaniu. W procesie wędzenia osłonka ta doskonale przepuszcza dym wędzarniczy jednocześnie zapobiegając migracji tłuszczu na zewnątrz.
W tej grupie osłonek oferowana jest szeroka gama kolorów, z nadrukiem do 6 kolorów. Zalecane do wędlin: surowych, parzonych, wędzonych i podsuszanych.
Występują w czterech wersjach:
- przylegające do farszu (krakowska sucha, żywiecka, piwna),
- łatwo zdejmowalne (szynka parzona, szynkowa, szynkówka),
- do wędlin dojrzewających (salami),
- z wewnętrzną barierą do wędlin wyłącznie parzonych (szynkowa, mortadela)
Osłonki
Osłonki
Osłonki produkujemy, drukujemy i konfekcjonujemy od ponad 30 lat. Jesteśmy specjalistami w odpowiednim doborze osłonki do produktu, dostosowaniu kalibru, typu osłonki i nadruku w technologii flexo.
Produkujemy osłonki barierowe, osłonki do sterylizacji, osłonki do form oraz osłonki z easy peel.
Zastosowanie
W zależności od typu produktu pakowanego w osłonkę wyróżniamy:
- Osłonki do żywności dla zwierząt
- Osłonki do kiełbas
- Osłonki do zup
- Osłonki do serów
- Osłonki do pasztetowej, osłonki do salcesonów
Właściwości: osłonki barierowe
Osłonki wielowarstwowe
Osłonki idealnie odwzorowujące kształt
Osłonki z wysoką barierą na tlen i parę wodną
Osłonki ze znakomitą elastycznością
Osłonki z bardzo dobrymi właściwościami mechanicznymi
Szeroka gama kolorów osłonek
Osłonki z nadrukiem do 8 kolorów
Zakres kalibrów: 30mm – 145mm
Typy osłonek dostępne w PAKu
Osłonki barierowe, wielowarstwowe SuperPAK
Osłonki termokurczliwe, dwuosiowo orientowane.
Celem pakowania produktów w osłonki barierowe jest zachowanie na dłużej ich świeżości i aromatu, zachowanie wagi oraz atrakcyjnego wyglądu pakowanego produktu przez cały okres jego przydatności do spożycia.
Osłonki barierowe SuperPAK idealnie sprawdzają się do pakowania:
- wędlin parzonych: mielonki, mortadele, wyroby blokowe, szynki, wyroby szynko podobne,
- wędlin surowych: metki, farsz klopsowy, mięso mielone,
- wędlin podrobowych (niewędzonych): pasztetowe, wątrobianki, salcesony,
- wyrobów garmażeryjnych: flaki wołowe i wieprzowe, studzieniny, zupy,
- serków topionych, twarogów.
Osłonki produkowane są w pełnej gamie kolorystycznej, w postaci: gładkiej, na roli lub marszczonej, z nadrukiem najwyższej jakości, w technologii UV do 8 kolorów.
Osłonki barierowe SuperPAK ST – Osłonki do sterylizacji
Osłonki do sterylizacji to odpowiednie rozwiązanie do żywności dla zwierząt – mokrej karmy. Osłonka SuperPAK ST posiada szczególne parametey wytrzymałości na wysokie temperatury, które pozwalają na przedłużenie terminu przydatności do spożycia w drodze obróbki termicznej za pomocą sterylizacji.
Osłonki te oferowane są z zastosowaniem nadruków UV flexo do 10 kolorów.
Osłonki Białkowe
Osłonki białkowe, niejadalne, oferowane w pełnej gamie kolorów. Polecamy do pakowania wędzonych wyrobów wędliniarskich takich jak:
- wędliny grubo, średnio i drobno rozdrobnione: krakowska sucha, żywiecka, piwna, szynkowa, krakowska parzona, tatrzańska, rawska, mortadela,
- wędliny surowe, np. metka łososiowa.
Oferowane w postaci gładkiej, na roli lub marszczonej, zadrukowane wielobarwnym nadrukiem.
Możliwa jest dodatkowa impregnacja wewnętrzna osłonek białkowych pozwalająca na łatwe zdejmowanie osłonki z wyrobu gotowego. Osłonki z impregnacją polecamy do wyrobów wędliniarskich wędzonych i parzonych oraz do kiełbas przeznaczonych do plasterkowania.
Osłonki Jadalne Kolagenowe
Osłonki jadalne produkowane są w kolorach: bezbarwnym, żółtym, karmelowym i dymnym. Występują wyłącznie w postaci marszczonej, zapakowane w hermetycznych opakowaniach. Oferowane są w postaci prostej lub wiankowej. Polecane są do pakowania cienkich kiełbas surowych, parzonych i wędzonych takich jak: parówki, kabanosy, frankfurterki itp.
Osłonki Celulozowe
Wyroby w osłonkach celulozowych wyróżniają się sbardzo efektownym wyglądem z wysokim połyskiem i naturalnym kolorem produktu. W średnim i dużym zakresie kalibrów tej grupy osłonek występują dwie wersje: cylindryczna i owalna.
Osłonki celulozowe polecane są do pakowania wędlin surowych, wędzonych i parzonych (szynki, balerony, mortadele).
Osłonki Fibrusowe
Osłonki fibrusowe wyprodukowane są z celulozy wzmocnionej włóknami konopnymi, które podwyższają ich wytrzymałość mechaniczną. Bardzo efektowny wygląd i stabilność formy lokują te osłonki w strefie opakowań wędliniarskich o najwyższej jakości i specjalistycznym zastosowaniu. W procesie wędzenia osłonka ta doskonale przepuszcza dym wędzarniczy jednocześnie zapobiegając migracji tłuszczu na zewnątrz.
W tej grupie osłonek oferowana jest szeroka gama kolorów, z nadrukiem do 6 kolorów. Zalecane do wędlin: surowych, parzonych, wędzonych i podsuszanych.
Występują w czterech wersjach:
- przylegające do farszu (krakowska sucha, żywiecka, piwna),
- łatwo zdejmowalne (szynka parzona, szynkowa, szynkówka),
- do wędlin dojrzewających (salami),
- z wewnętrzną barierą do wędlin wyłącznie parzonych (szynkowa, mortadela)
Konfekcjonowanie osłonek
Marszczenie osłonek to ostatni krok ich przetwarzania. Wszystkie typy osłonek stosowanych w przemyśle mięsnym są oferowane w postaci marszczonej. Na życzenie klientów dostosowuje się długość odcinków do indywidualnych potrzeb odbiorcy. Standardowe długości to: 25 – 40 metrów bieżących.
Nadruki na osłonkach sztucznych do wędlin metodą UV to przebój ostatnich lat i bezsporna rewolucja w dziedzinie nadruków na osłonkach poliamidowych. Jakość uzyskiwanych nadruków jest bardzo wysoka.
Nadruki na osłonkach techniką tradycyjną to od wielu lat stosowana metoda wykonywania nadruków na osłonkach: poliamidowych, celulozowych, białkowych i fibrusowych. W różnych konfiguracjach kolorów na maszynach drukarskich, można uzyskać bardzo ciekawe i niezwykle efektowne rozwiązania graficzne współczesnych nadruków na osłonkach. Druk synchroniczny, czyli dwustronny, stwarza możliwość równomiernego rozłożenia elementów grafiki na obydwóch stronach osłonki. Nadruki do ośmiu kolorów w wystarczający sposób spełniają swoją rolę w tej dziedzinie.
Perforowanie osłonek jest operacją często stosowaną w branży osłonek fibrusowych łatwo zdejmowalnych o dużych kalibrach.
Wiankowanie to proces produkcyjny, za pomocą którego uzyskujemy kształt osłonki podobny do wyrobów produkowanych w jelitach naturalnych. Specjalna obróbka kształtowania pozwala osłonce zachować wygląd jelita naturalnego i nadać wędlinom swojski, apetyczny wygląd w kształcie wianka. Poza tym osłonki wiankowe są wytrzymałe podczas napełniania i klipsowania, gwarantują sprawny i efektywny przebieg procesu technologicznego. Obróbce wiankowania poddawane są osłonki barierowe. Osłonki wiankowe są dedykowane jest dla wyrobów takich jak np.: pasztetowe, wątrobianki, metki, salcesony.
Profilowanie to proces polegający na upodobnieniu osłonki do jelita prostego wieprzowego. Jesteśmy jedyną firmą w Polsce wykonującą tego rodzaju „uszlachetnienie” osłonki
Masz pytania?
Zapytaj jednego z naszych doświadczonych opiekunów Klienta. Chętnie pomożemy w dobraniu idealnego opakowania do Twojego produktu!